Membrii Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” solicită MSMPS soluționarea urgentă a revendicărilor înaintate pe 22 octombrie curent
Membrii Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) reluarea în regim de urgență a activității Comisiei pentru consultări și negocieri colective din domeniul ocrotirii sănătății și soluționarea revendicărilor înaintate pe 22 octombrie curent.
Într-o scrisoare oficială, adresată ministrului Ala Nemerenco, se arată că după analizarea situației reale din ramura sănătății și condițiile social-economice ale salariaților din unitățile medicale și farmaceutice, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, membrii Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” au solicitat MSMPS mai multe revendicări întru soluționarea problemelor stringente din domeniu.
Astfel, semnatarii scrisorii cer reluarea activității Comisiei pentru consultări și negocieri colective din domeniul ocrotirii sănătății până la 15 noiembrie curent. De asemenea, membrii Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” solicită obținerea creșterii finanțării unităților medicale încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate cu cel puțin 15 la sută; perfectarea sistemului de salarizare a lucrătorilor medicali în vederea majorării salariilor acestora cu cel puțin 100 de procente, precum și evaluarea anuală a implementării prevederilor Convenției colective pe anii 2018-2021 și a contractelor colective de muncă încheiate în unitățile medicale. În scrisoare se mai evidențiază că Federația Sindicală „Sănătatea” este gata să intervină cu propuneri concrete ce țin de soluționarea revendicărilor indicate.
În cazul în care Comisia pentru consultări și negocieri colective din domeniul ocrotirii sănătății nu-și va relua activitatea și nu vor fi examinare revendicările înaintate MSMPS, Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” își asumă dreprul declanșării conflictului colectiv de muncă la nivel ramural, se precizează în document.
De notat că MSMPS, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Federația Sindicală „Sănătatea” au semnat la 31 ianuarie 2018 Convenția colectivă, nivel de ramură, pe anii de muncă 2018-2021. Convenția respectivă presupune că părțile semnatare și-au asumat oblgațiile să realizeze, utilizînd dialogul social, sporirea nivelului de trai al salariaților și familiilor acestora prin reglementarea salariului, asigurarea finanțării unităților medicale conform necesităților și transparență în alocarea și utilizarea resurselor financiare. De asemenea, întreprinderea acțiunilor concrete întru asigurarea drepturilor și libertăților salariaților garantate de Constituția Republicii Moldova și alte acte normative.