×
Meniu

Acțiuni pentru sănătate, la Telenești

Republica Moldova se află în top 25 de ţări cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză. Anul trecut în țară au fost înregistrate 2067 de cazuri noi de tuberculoză și 454 de decese provocate de această maladie.

Potrivit lui Ghedeon Babără, șeful Serviciului Pneumoftiziologic Telenești, pe parcursul anului trecut în raionul Telenești au fost depistate 39 cazuri noi de tubercuoză și nouă decese din cauza acestei maladii. După o atentă analiză a evoluției tuberculozei în raion, reprezentanții Serviciului Pneumoftiziologic, implicați în activitatea de supraveghere și notificare a cazurilor de tuberculoză, au decis ca activitatea de informare și educare din raion prilejuită de Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei să se deruleze anul acesta în perioada martie-aprilie și să se axeze pe populația de toate vîrstele. Am ales drept public țintă elevii care studiază în instituțiile de învățămant, reprezentanții administrației publice locale, angajați ai instituțiilor și organizațiilor orășenești, precum și din mediul rural, a precizat Ghedeon Babără.

Astfel, în perioada martie-aprilie curent în raion sunt organizate o serie de acțiuni pentru sănătate – distribuirea pliantelor, broșurilor, precum și desfășurarea lecțiilor tematice – ce au drept scop sensibilizarea populației în legatură cu prevenirea tuberculozei. În colaborare cu membrii Clubului Prietenos Tinerilor de la Centrul Medicilor de Familie Telenesti, recent în centrul orașului a fost organizat un flash mob. Nici de data aceasta tinerii n-au rămas indiferenţi faţă de societate şi au ieşit şi ei în stradă împărţind pleante şi atenţionând lumea despre pericolul acestei maladii şi metodele de prevenire a acesteia.

Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Cel mai frecvent afectează plămânii, dar poate provoca leziuni tuberculoase și la nivelul pleurei, ganglionilor limfatici, oaselor, rinichilor, creierului sau la nivelul altor organe. Transmiterea bacilului este realizată prin picăturile de salivă eliminate de persoanele contagioase, prin tuse, strănut sau scuipat. Persoanele infectate pot să nu dezvolte nici un simptom, să nu fie contagioase și astfel să nu fie conștiente de prezența bacilului. În primii ani după contactarea bacilului, în condițiile slăbirii sistemului imunitar, infecția latentă evoluează în boală.