Activități instructiv-informative în cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești
Asistentele medicale din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești au participat astăzi, 4 iulie, la un seminar, organizat de administrația instituției. Activitatea a inclus două sesiuni instructiv-informative.

LUCIA IACOBEȚ
Prima sesiune a avut genericul „Diabetul zaharat: diagnostic, tratament, profilaxie ”, iar cea de-a doua s-a desfășurat cu tematica „Transfuzia de sînge: indicații și contraindicații, reacții adverse și complicații posibile”.
În cadrul primei sesiuni, moderată de Lucia Iacobeț, medic-endocrinolog, Secția Consultativă, participantele au fost familiarizate cu noțiuni generale, dar și cu detalii legate de problemele ce apar pe parcursul diagnosticării diabetului zaharat, afectiune ce apare cînd nivelul de zahar din sînge are valori prea mari din cauza că organismul nu mai este capabil să-l utilizeze în mod corespunzător. Dacă nu-i scad valorile acestuia, pot apărea grave probleme de sănătate, a menționat Lucia Iacobeț. În cadrul discursului Lucia Iacobeț a vorbit despre tipurile de diabet, simptomele, schimbările în stilul de viața a unui pacient bolnav de diabet, grupurile de risc pentru diabet. În special, sursa citată s-a referit la diabetul gestațional, care poate să apară la femei pe perioada lunilor de sarcină. De asemenea, în cadrul comunicării a fost menționată importanța respectării regimului alimentar de către bolnavii de diabet.

STEFAN GORI

LARISA LESNIC
Sesiunea a doua, întitulată „Transfuzia de singe: indicații și contraindicații, reacții adverse și complicații posibile”, a fost prezentată de vicedirectorul Ștefan Gori și Larisa Lesnic, asistentă medicală, Cabinetul de transfuzii.
În cadrul sesiunii au fost puse în discuție probleme legate de transfuziile de singe de la primele cazuri înegistrate în istoria medicinii și pînă în prezent. De asemenea, au fost menționate amănunte legate de tratamentul medical ce constă în înlocuirea sîngelui sau a unor componente sanguine care s-au pierdut printr-o sîngerare – într-un accident, operație sau boală.
În mod special, au fost făcute precizări privind necesitatea unei transfuzii de singe, efectele secundare ale transfuziei, care sunt grupele de singe și de sunt ele importante. De asemenea, a fost discutată metodologia recoltării singelui și riscurile care le presupun transfuziile, fiind analizate rezultatele recentei decade de donare a singelui, organizată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui şi autorităţile publice locale.