×
Meniu

Campanie de informare a populației despre importanța  vaccinării împotriva COVID-19

O campanie de informare a populației din mediul rural despre importanța  vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 a  fost lansată  de  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Băncii Mondiale. Evenimentul de lansare a avut loc în satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, la Centrul de Sănătate din localitate.

Potrivit MSMPS, campania, intitulată „Vaccinează-te, pentru ca viața să revină la normal!”, cuprinde o importantă componentă mediatică, sub forma unor spoturi de promovare video și audio, în limbile română și rusă, care vor fi difuzate la posturile de radio și televiziune locale și naționale.

De asemenea, în cadrul campaniei, echipe mobile de specialiști în sănătate publică și comunicare vor vizita timp de câteva luni localități din 24 de raioane ale Republicii Moldova, în special satele în care se atestă o rată joasă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Experții, care se vor deplasa din sat în sat, într-un mijloc de transport inscripționat cu însemnele campaniei, numit „Autocarul Sănătății”, vor discuta cu cetățenii despre importanța și beneficiile vaccinării.

Totodată,  vor fi organizate cursuri de consolidare a cunoștințelor și capacităților lucrătorilor de asistență medicală primară în ceea ce privește  comunicarea cu populația despre vaccinuri,  tehnici de consiliere și de promovare a vaccinării, în baza ghidurilor internaționale și naționale și a celor mai bune practici în domeniu. În acelați timp, sunt prevăzute acțiuni privind consolidarea la nivel comunitar a parteneriatelor dintre autoritățile publice locale, a liderilor de opinie și a reprezentanților cultelor religioase, pentru promovarea vaccinării.

„Realizând o evaluare la nivel național cu privire la disponibilitatea populației de a se vaccina, am concluzionat că oamenii au nevoie de informație suplimentară și veridică direct de la specialiști. Observăm că fenomenul știrilor false ia amploare pe rețelele sociale și în mijloacele de informare în masă. De aceea ne-am propus să realizăm o campanie de comunicare în care specialiștii să fie printre oameni, să discute cu ei la modul direct, să îi convingă că vaccinarea este singura noastră șansă de a scăpa de pandemie și de a ne proteja de formele grave ale virusului”, a declarat la evenimentul de lansare a campaniei Denis Cernelea, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din echipele mobile de experți fac parte specialiști în sănătate publică și comunicare din România și Republica Moldova.

„Împreună cu medicii din Republica Moldova vom încerca să găsim cele mai bune modalități pentru a putea informa populația despre beneficiile vaccinării. A porni de jos în sus e o activitate foarte importantă, pentru că populația are multă încredere în medici. Întrebările oamenilor sunt absolut normale, iar specialiștii trebuie să le ofere răspunsuri ori de câte ori au nevoie. Asemenea acțiuni de informare au loc și în România, unde organizațiile nonguvernamentale și administrațiile publice locale sprijină vaccinarea în diferite moduri”, a declarat medicul epidemiolog, expertul în sănătate publică din România, Adrian Pană.

Campania de comunicare este realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.