×
Meniu

Campanie de promovare a sănătății rinichilor și reducere a impactului bolii renale

Administrația IMSP Spitalul Raional Telenești a organizat la 5 martie curent un seminar în domeniul prevenirii maladiilor renale. Acțiunea a fost destinată asistentelor medicale și a fost desfășurată în corespundere cu evenimentele preconizate de Organizația Mondiale a Sănătății cu privire la Ziua Mondială a Rinichiului și prevederile Programului Național de promovare a sănătății pentru anii 2016-2020.

Potrivit Anei Patrașco, asistentă medicală șefă a IMSP Spitalul Raional Telenești,  Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual în a doua zi de joi a lunii martie și constituie o campanie globală, desfășurată în scopul creșterii gradului de conștientizare pentru promovarea sănătății rinichilor și a reducerii impactului bolii renale și a problemelor asociate ei.

În acest an, spune Ana Patrașco, campania evidențiază importanța intervențiilor pentru prevenirea, apariția și evoluția bolilor renale. Astfel, medicii invită toată lumea să pledeze pentru integrarea prevenției bolilor renale cronice în programenle naționale de prevenire și control a bolilor netrasmisibile pentru servicii complete și integrate, care sunt esențiale pentru îmbunătățirea detectării și urmăriii precoce a bolilor renale la nivel de țară. De asemenea, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos cu acces la apă potabilă sigură, practicarea exercițiilor fizice, alimentația sănătoasă; screening-ul persoanelor cu risc sporit; asigurarea pacienților cu boli de rinichi cu servicii medicale de bază; aplicarea politicilor transparente care să reglementeze accesul echitabil și durabil la serviciile avansate de asistență medicală; extinderea accesului la servicii de sănătate pentru a răspunde nevoilor populației în scopul asigurării unei îngrijiri echitabile și sporirea calității vieții a persoanelor ce suferă de boli renale.

În Republica Moldova , potrivit statisticienilor, incidența prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2018  189,2 cazuri la 10 mii de locuitori, în scădere cu 10 cazuri comparativ cu 2017.