Numărul beneficiarilor serviciilor de prelucrare a deșeurilor, prestate de IMSP SR Telenești, în creștere
Numărul beneficiarilor serviciilor de prelucrare a deșeurilor periculoase, prestate de Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Raional (IMSP SR) Telenești, s-a majorat de două ori, comparativ cu anul precedent. În prezent, spune managerul Alexei Bivol, IMSP SR Telenești are contracte de prestare contra plată a serviciilor respective cu 29 de instituții din teritoriul raionului, dar și din raioanele Orhei, Șoldănești, Ungheni, Fălești și Sîngerei.

ALEXEI BIVOL
IMSP SR Telenești reuşește astfel nu numai să soluţioneze o problemă proprie și să ajute alte instituţii de profil, dar și să obţină o sursă suplimentară de venituri. Instalaţia de prelucrare a deşeurilor medicale periculoase, unica deocamdată de acest fel la instituţiile medicale din centrul şi nordul țării, a fost pusă în funcțiune acum cinci ani. Aparatajul a costat peste un milion de lei, proiectul fiind finanțat de Casa Națională de Asigurări în Medicină şi Consiliul Raional Telenești.
Nu ne-am propus scopul de a face bani prin prelucrarea deșeurilor periculoase. Important este ca instalația să nu staţioneze şi să ne debarasăm într-un mod sigur şi inofensiv de aceste deşeuri. Pe parcursul anului trecut IMSP SR Telenești a reușit să prelucreze circa 15 tone de deșeuri, avind un profit de aproximativ 90 de mii de lei, precizează Alexei Bivol.
Până la punerea în funcțiune a sterilizatorului, noi, ca şi alte instituţii de profil din R.Moldova, pur şi simplu ardeam într-un cuptor improvizat aceste deșeuri. Nu era soluția cea mai bună, deoarece arderea genera fum și miros neplăcut. Aveam o mulțime de plângeri din partea orăşenilor și procese verbale din partea organelor de control. Acum însă în instituţie sunt persoane responsabile de organizarea segregării, păstrării, transportării și neutralizării deşeurilor medicale. Persoanele respective dispun de echipament individual de protecție, iar segregarea deșeurilor se face în cutii ori în saci speciali. Acestea sunt cântărite și înregistrate, susține Alexei Bivol.
Procesul de prelucrare a deșeurilor este automatizat: instalaţia se închide ermetic, deşeurile dezinfectate, inclusiv seringile și acele sunt mărunţite până la mărimea gămăliei de chibrit, după care masa este tratată cu abur sub presiune. Cantitatea deșeurilor se micșorează de aproape cinci ori, ulterior fiind asamblată în pachete și transportată la groapa de deșeuri. Reziduurile sunt absolut inofensive și nu prezintă nici un pericol pentru mediu și populație, a mai spus sursa citată.
- OPERATORUL ION ȘAPTEFRAȚI PUNE IN FUNCȚIUNE INSTALAȚIA