Măsuri de prevenire și control a infecției cu coronavirusul de tip nou
Administrația IMSP Spitalul Raional Telenești a organizat un seminar destinat asistentelor medicale. Acțiunea a inclus doua sesiuni instructiv-informative. Prima sesiune a avut genericul „Măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou(2019-nCOV)”, iar a doua s-a desfășurat cu tematica „Cancerul de col uterin. Screening-ul de col uterin”.
În cadrul primei sesiuni, moderată de Larisa Grăjdeanu, medic-epidemiolog, a familiarizat participantele cu simptoamele noului coronavirus. Acestea, potrivit sursei citate, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dificultate în respiraţie.
În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Larisa Grăjdeanu a specificat respectarea măsurilor de precauție, prin: evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute; spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia. De asemenea, ea a menționat evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice. În timpul călătoriilor, cei cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei – menținereai distanței, acoperirea gurii în timpul tusei și strănutului.
Sesiunea a doua, întitulată „Cancerul de col uterin. Screening-ul de col uterin”. a fost moderată de Veaceslav Bahău,medic oncolog, Secția Consultativă. Potrivit sursei citate, pe parcursul anului trecut, trei femei din raionul Telenești au decedat de cancer de col uterin, iar altele cinci au fost depistate pozitiv cu această maladie. În comparație cu anul 2018, în raion s-a micșorat numărul persoanelor care suferă de această maladie cu 22 de cazuri înregistrate. Acum la evidență se află 96 de femei dianosticate cu cancer de col uterin.
De notat că tumorile de col uterin afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii. În Republica Moldova mortalitatea din cauza acestei maladii reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cel mamar.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit si putem ajunge la zero cazuri, dacă toate femeile vor face testul citologic la fiecare trei ani, iar fetele vor fi vaccinate împotriva virusului HPV începând cu vârsta de 10 ani. Astfel, femeile din R. Moldova cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani sunt încurajate să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic o dată la 3 ani. Testul citologic este gratuit în țara noastră la cabinetul medicului de familie, a spus sursa citată.
Veaceslav Bahău a mai precizat că, în prezent, numărul total al bolnavilor de cancer care se află la evidență în raionul Telenești constituie 897 de cazuri, în scădere cu circa o sută de cazuri, comparativ cu anul trecut. Cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în raionul Telenești este cancerul de piele, urmat de cancerul rectal, al glandei mamare și de col uterin. În anul 2019, în teritoriul raionului au fost notificate 169 de cazuri noi de îmbolnărivi cu cancer, numarul acestora fiind de asemenea în descreștere.