Măsuri de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou
Măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCov), reieșind din situația epidemiologică și răspândirea infecției la nivel global, au fost discutate în cadrul ședinței lărgite a Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se arată intr-un comunicat de presă al instituției.
Ședința a fost convocată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la acțiune participînd reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor și Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).
Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a informat despre noile recomandări pentru implementare de către statele membre în contextul Regulamentului Sanitar Internațional (RSI). În același context, conducerea ANSP a anunțat despre elaborarea materialelor informative care vor fi distribuite populației, care revin sau pleacă din țară, privind recomandările OMS în timpul călătoriilor. La fel, a fost elaborat și aprobat un Ordin cu actualizarea definiției de caz pentru supraveghere, diagnosticul de laborator, măsurile de prevenire și control a infecției în instituțiile medico-sanitare, măsurile de pregătire și răspuns la suspecție/confirmare a cazului de boală.
Reprezentanții autorităților competente au anunțat despre faptul că au fost întreprinse măsurile de precauție atât pentru angajați, cât și pentru cetățenii care traverseaza punctele de frontieră. Toți angajații structurilor sunt instruiți privind depistarea manifestărilor clinice ale bolii și raportarea cazurilor către Punctul Focal.
Totodată, ministrul Dumbrăveanu s-a întrunit în această dimineață cu directorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane pentru a discuta situația actuală și provocările cu care se confruntă spitalele în ceea ce privește asigurarea cetățenilor cu tratament împotriva gripei și infecțiilor respiratorii acute, precum și recomandările acestora. În special, în cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe asistența copiilor și femeilor însărcinate, această categorie fiind în grupurile de risc.
Instituțiile medico-sanitare sunt pregătite și dispun de medicamentele necesare pentru a asigura cu tratament împotriva gripei și infecțiilor respiratorii acute. La necesitate, vor fi reprofilate suplimentar unele secții.
Ministrul Viorica Dumbrăveanu, a venit cu un apel către toți cei prezenți la ședință de a se sincroniza în măsurile de prevenţie ce urmează a fi întreprinse și a solicitat să fie prezentată zilnic o notă informativă cu situația la nivel național privind infecția cu Coronavirusul.
De notat că situaţia epidemiologică la nivel național privind infecția cu Coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). În caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă, echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ.
Laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.
Totodată, menționăm că în scopul prevenirii cazurilor de boală şi a complicaţiilor post-gripale în grupurile de populație cu risc sporit de îmbolnăvire, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a asigurat vaccinarea antigripală a 100 000 persoane în sezonul 2019-2020.
Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin: evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute; spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia; evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice; călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).
În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.