Nucile, împotriva bolilor neurologice și îmbătrînirii
Există peste 30 de varietăţi de nuci, însă cele mai populare trei, cultivate pentru consum, sunt Nucul englezesc sau persan – Juglans regia; Nucul negru – Juglans nigra şi Nucul alb sau butternut – Juglans cinerea. Aceştia sunt întâlniţi în special în ţări ca SUA, România, Franţa, Turci și China, scrie timpul.md. Nucile constituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
Sunt extrem de bogate în acizi graşi monosaturaţi (aprox. 72%), precum este acidul oleic şi o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA) şi acidele arachidonice. Introducerea regulată în meniu a nucilor ajută la reducerea colesterolului negativ şi la creşterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism. Nucile sunt bogate în substanţe fitochimice, care îşi aduc aportul la activitatea antioxidantă, incluzând melatonina, acidul elagic, vitamina E, carotenoidele şi compuşii polifenolici. Potrivit sursei citate, aceste substanţe ajută organismul să lupte împotriva cancerului, inflamaţiilor, bolilor neurologice şi îmbătrânirii.
Sunt o sursă foarte bună de vitamina E, un puternic antioxidant solubil gras, necesar pentru menţinerea membranei mucoase la nivel celular şi a pielii, protejând-o de acţiunea radicalilor liberi. Conţin mai multe complexe de vitamina B cum sunt riboflavina, niacinul, thiaminul, acidul pantothenic, vitamina B6 şi acid foliar. Constituie o bogată sursă de minerale, ca mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc şi seleniu. Cuprul este un cofactor vital pentru multe enzime incluzând cytochrome c-oxidase şi superoxide dismutase (alte minerale ce funcţionează ca un cofactor sunt manganul şi zincul). Consumarea unui pumn de nuci în fiecare zi vă va furniza necesarul de minerale, vitamine şi proteine.