Probleme privind gestionarea deșeurilor medicale și combaterea tuberculozei, dezbătute la Telenești
Aproximativ cincizeci de asistente medicale din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești au participat astăzi, 8 aprilie, la o conferință științifico-practică, inițiată de administrația instituției. În cadrul activității au fost puse în discuție probleme ce țin de procesul de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală și măsurile de combatere și profilaxie a tuberculozei.

LARISA GRAJDEANU
În debutul conferinței, Larisa Grăjdeanu, șef Laborator Clinic Diagnostic, a făcut o analiză detaliată a procesului de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală întru armonizarea practicilor existente şi reducerea riscurilor acestora pentru pacienţii şi angajaţii instituţiilor medicale, mediul ambiant şi sănătatea populaţiei. De asemenea, a fost dezbătut cadrul normativ privind gestionarea deșeurilor medicale în Republica Moldova și au fost studiate practicile actuale de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală în instituțiile medico-sanitare publice și private. Totodată, au fost evaluate capacitățile instituțiilor medicale în gestionarea deșeurilor medicale, mecanismele existente de neutralizare, nimicire și reciclare a deșeurilor medicale.
În cadrul conferinței a fost abordată și problema implementării măsurilor de combatere și profilaxie a tuberculozei. În discursul său, Ghedeon Babără, șeful Serviciului Pneumoftiziologic Telenești, a spus că pe parcursul anului trecut în raionul Telenești au fost depistate 39 cazuri noi de tubercuoză și nouă decese din cauza acestei maladii.

GHEDEON BABĂRĂ
Potrivit lui Ghedeon Babară, cel mai frecvent de tuberculoză sunt afectați plămânii, dar infecția poate provoca leziuni tuberculoase și la nivelul pleurei, ganglionilor limfatici, oaselor, rinichilor, creierului sau la nivelul altor organe. Transmiterea bacilului este realizată prin picăturile de salivă eliminate de persoanele contagioase, prin tuse, strănut sau scuipat. Persoanele infectate pot să nu dezvolte nici un simptom, să nu fie contagioase și astfel să nu fie conștiente de prezența bacilului. În primii ani după contactarea bacilului, în condițiile slăbirii sistemului imunitar, infecția latentă evoluează în boală.
După o analiză minuțioasă a evoluției tuberculozei în raion, reprezentanții Serviciului Pneumoftiziologic, implicați în activitatea de supraveghere și notificare a cazurilor de tuberculoză, au decis ca activitatea de informare și educare din raion prilejuită de Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei să se deruleze anul acesta în perioada martie-aprilie și să se axeze pe populația de toate vîrstele. Astfel, în perioada martie-aprilie curent în raion sunt organizate o serie de acțiuni pentru sănătate – distribuirea pliantelor, broșurilor, precum și desfășurarea lecțiilor tematice – ce au drept scop sensibilizarea populației în legatură cu prevenția tuberculozei, a precizat Ghedeon Babără.