×
Meniu

”Redu sarea din mâncare”, campanie de educare și informare a cetățenilor

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova a lansat astăzi campania de informare și educare a cetățenilor ”Redu sarea din mâncare”, realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Potrivit site-ului instituției, campania reprezintă o continuitate a recomandărilor făcute în cadrul unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova, în anul 2016.

Studiul a arătat că moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS care este de până la 5g pe zi, echivalentul unei lingurițe. Printre principalele cauze ce duc la un consum sporit de sare sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi adăugarea sării în exces în mâncare sau în prepararea bucatelor. Aproximativ 2/3 din sarea consumată zilnic se ascunde în produsele alimentare procesate, cum sunt: pâinea, mezelurile și afumăturile, cașcavalul, brânza tare, peștele afumat și sărat, plăcintele, pizza, murăturile, etc. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar al populației. Fiecare 100 g de pâine contribuie în medie cu 1,85 g de sare, iar peste o jumătate din populație (55,4%) consumă pâine de 2–3 ori pe zi, o proporție mai mare fiind înregistrată în rândul populației rurale (61,6%).

Consecința unui consum ridicat de sare este apariția hipertensiunii arteriale, cauza nr. 1 de declanșare a bolilor cardiovasculare, atacurilor de cord și cerebrale, fapt ce reduce din calitatea vieții și capacitatea de a munci.

 ”În Republica Moldova, 606000 persoane au tensiunea arterială ridicată, această cifră fiind în creștere, la fel ca și numărul atacurilor de cord sau cerebrale. Consumul excesiv de sare este un factor de risc pentru sănătatea populației. Campania lansată astăzi vine să susțină angajamentul asumat de Minister de a reduce consumul de sare în rândul populației, prin ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la obiceiurile alimentare nesănătoase și respectarea unui mod sănătos de viață”, a declarat Alexandru Voloc, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă.

Programul Național în domeniul Alimentației și Nutriției pentru anii 2014–2020 și Planul Național de Acțiuni pentru anii 2016–2020 privind implementarea Strategiei Naționale de Prevenire și Control al Bolilor Netransmisibile prevede o reducere a consumului de sare în rândul populației la nivel național până la mai puțin de 8 g pe zi către anul 2020. Acest lucru va fi posibil doar prin abordări complexe și eforturi sistematice, inclusiv reformularea produselor alimentare, etichetarea produselor, educația publicului cu implicarea sectorului sănătății și industriei alimentare.