×
Meniu

Săptămîna de prevenire a cancerului de col uterin, la Telenești

Aproximativ 50 de angajați ai IMSP SR Telenesti au participant la 2 februarie curent la conferinta cu genericul „Cancerul de col uterin. Date statistice. Factorii de risc. Tratament”. Actiunea a fost fost moderată de Veaceslav Bahau, medic-oncolog, și Raisa Rotari, medic-ginecolog.

Conferinta a fost organizată in cadrul șăptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfășoară în Republica Moldova în perioada 23 ianuarie-4 februarie 2023. Săptămâna este desfășurată în țara noastră pentru al 11-lea an consecutiv, iar anul acesta, pentru prima oară, campania ia start pe platforma Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF. Sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în R. Moldova în 2023 este Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!

La Telenești, Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin include mai multe evenimente și acțiuni de sensibilizare publică Tinerii vor fi implicați pentru a distribui materiale informaționale și a reaminti mesajele campaniei. 

În R. Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic sunt servicii care se oferă gratuit la medicul de familie. Astfel, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze medicului de familie și să efectueze testul citologic de prevenție, care se face o dată la 3 ani. De asemenea, părinții sunt îndemnați să fie proactivi pentru a vaccina fetele și băieții începând cu vîrsta de 10 ani împotriva infecției cu virusul papillomei umane (HPV), care este cauza principală a acestui tip de cancer.

Cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în R. Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani. În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes.