×
Meniu

Acțiuni de informare privind necesitatea unui acces mai bun la o educație de calitate în domeniul diabetului zaharat

Astăzi, 14 noiembrie, în cadrul IMSP SR Telenești au fost organizate activități de informare axate pe evidențierea necesității unui acces mai bun la o educație de calitate în domeniul diabetului zaharat. Anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Profilaxie și Combartere a Diabetului Zaharat, ca răspuns la preocupările tot mai majore cu privire la progresarea amenințării pentru sănătate pe care o are această maladie.

Programul acțiunilor a inclus distribuirea pliantelor, broșurilor, precum și desfășurarea lecțiilor tematice ce au drept scop sensibilizarea populației privind profilaxia și combaterea acestei probleme de sănătate. Potrivit specialiștilor, oamenii au nevoie de acces la educație, medicamente, tehnologii inovatoare, sprijin și îngrijire pentru a-și gestiona diabetul în fiecare zi, deoarece diabetul are nevoie de atenție constantă și nu ia pauze.

Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audiență globală de peste 1 miliard de persoane din peste 160 de țări. Totodată, în Republica Moldova, există o platformă (www.prosanatate.md) unde persoanele care suferă de diabet sau îngrijitorii acestora pot accesa informație veridică și calitativă privind gestionarea diabetului zaharat.

În raionul Telenești la evidență se află 1969 de persoane cu diabet zaharat, dintre care opt copii.

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în prezent aproximativ 537 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul poate să crească până la 783 de milioane în anul 2045.