×
Meniu

Acțiuni instructive privind utilizarea echipamentului individual de protecție în contextul Covid 19

Administrația IMSP Spitalul Raional Telenești a organizat recent acțiuni instructive privind utilizarea echipamentului individual de protecție în contextul COVID 19, în funcție de secție și personalul medical.

Larisa Grăjdeanu

În Secția Boli Interne

Acțiunile, moderate de epidemiologul Larisa Grăjdeanu, fac parte din șirul măsurilor de profilaxie a infectării, precum și în cazuri de  infectare cu Covid 19. În cadrul acestora participanții au beneficiat de instrucțiuni  privind modul de echipare și dezechipare a echipamentului respectiv, finalizate cu simulări de cazuri suspecte de  infectare cu coronavirusul de tip nou (Covid 19).

În Secția Chirurgie Generală

Larisa Grăjdeanu spune că personalul medical este obligat să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a se proteja și a preveni transmiterea infecției în timpul îngrijirilor medicale. Astfel, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere și a dinamicii de transmitere a agentului patogen.

Tipul de echipament individual de protecție utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților în contextual Covid 19, va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat trebuie să utilizeze: halate, salopetă, mănuși, mască, bonetă și ochelari de protecție.

Potrivit moderatoarei, măsurile de prevenire sunt esențiale atât în domeniul asistenței medicale, cât și în cel al comunității. Cele mai eficiente măsuri preventive pentru comunitate includ: igienizarea mîinilor cu o soluție hidro-alcoolică, evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii;  practicarea igienei respiratorii prin tuse sau strănut în plica cotului sau într-o batistă cu aruncarea imediată a acesteia; purtarea unei măști dacă aveți simptome respiratorii și efectuarea igienei mâinilor după îndepărtarea măștii. Medicii recomandă, de asemenea, menținerea distanței sociale – minim 1 m – de la persoanele cu simptome respiratorii, dezinfectarea suprefețelor accesibile, deșeurilor medicale periculoase, etc.

Covid-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019. Cele mai des întîlnite simptome ale Covid-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gît sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat, a specificat sursa citată.