×
Meniu

Activități anti-fumat

În cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Raional Telenești au fost organizate un șir de acțiuni anti-fumat, care au avut drept scop atenționarea cetățenilor asupra pericolului fumatului pentru sănătate. Acțiunile, desfășurate în perioada 28-31 mai cu prilejul Zilei Mondiale Fără Tutun, au presupus ședințe tematice cu difuzarea materialelor informative întru încurajarea consumatorilor de tutun să renunțe la fumat.

Activitățile s-au desfășurat cu implicarea elevilor de la colegiile de medicină din orașele Orhei și Ungheni, care efectuează stagiul practic în cadrul IMSP SR Telenești. Participanții la acțiune, însoțiti de asistenta șefă, Ana Patrașco, și asistente superioare din secții, au discutat cu pacienții despre pericolul pentru sănătate pe care îl reprezintă fumatul, fiind instruiţi la capitolul promovarea modului sănătos de viaţa.

În Republica Moldova, din cele circa 40 mii de decese provocate de bolile netransmisibile, înregistrate în anul 2020, circa 5500 au fost cauzate de consumul tutunului. La nivel mondial, 8 mln de oameni decedează în fiecare an ca umare a bolilor provocate de tutun. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, fumătorii au șanse mai mari de a face COVID-19, dar sunt și mai expuși riscului de a face diabet sau cancer.

Potrivit legii anti-fumat, în Republica Moldova fumatul este interzis în piețe, transportul public, inclusiv în taxiuri, stațiile de așteptare, în parcurile de distracție, pe terenurile de joacă, pe stadioane și chiar în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul evenimentelor.