×
Meniu

Activitate informativ-instructivă, destinată asistentelor medicale

Aproximativ 50 de asistente medicale din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești au participat astăzi, 11 iunie, la o conferință, inițiată de administrația instituției. Acțiunea  a fost organizată după o pauză de aproximativ un an și jumatate, condiționată de pandemia de coronavirus. Conferința a inclus două sesiuni instructiv-informative.

SERGIU OALA

În cadrul primei sesiuni a fost pusă în discuție problema implementării măsurilor de combatere și profilaxie a holerei și altor boli diareice acute. Pe parcursul celei de-a doua sesiuni au fost dezbătute probleme ce țin de situația sanitaro-epidemiologiă actuală și evidența substanțelor biodstructive.

În cadrul primei sesiuni, moderată de Sergiu Oală, medic-infecționist, șef secție Boli Contagioase, participantele au fost familiarizate cu noțiuni generale, dar și cu detalii legate de problemele ce apar pe parcursul diagnosticării toxico-infecțiilor alimentare și a bolilor diareice acute. În cadrul discursului Sergiu Oală a vorbit despre profilaxia acestor maladii, evidențiind respectarea regulilor procurării, preparării şi păstrării produselor alimentare, a igienei personale, consumului apei de băut, iar la apariţia primelor simptoame de boală să se adreseze medicului.

LARISA GRĂJDEANU

Sesiunea a doua, prezentată de epidemiologul Larisa Grăjdeanu, șef Laborator Clinic Diagnostic, a presupus optimizarea activității sistemului de asigurare şi supraveghere sanitaro-epidemiologică, organizarea direcţionață şi eficientă a complexului de măsuri profilactice şi antiepidemice în cadrul IMSP.

În mod special, în cadrul sesiunii a doua, Larisa Grăjdeanu a acordat atenția asupra evidenței substanţelor active şi preparate, conţinînd una sau mai multe substanţe active, destinate distrugerii organismelor dăunătoare, prevenirii acţiunilor acestora sau combaterii lor în orice mod, printro acţiune chimică sau biologică, utilizate pentru dezinfecţie.