×
Meniu

Angajați ai Spitalului raional Telenești în excursie la așezăminte monastice călărășene

Comitetul sindical în colaborare cu administrația IMSP Spitalul raional Teleneşti a organizat recent pentru angajații instituției o excursie la trei așezăminte monastice ortodoxe, la muzeul “Casa mierii” și atelierul “Casa Olarului”, importante atracții turistice amplasate în perimetrul raionului Călărași.

MĂNĂSTIREA FRUMOASA

Larisa Grăjdeanu, liderul sindical al Spitalului raional Telenești, spune că programul excursiei a inclus vizitarea mănăstirilor Frumoasa, Răciula, Hârbovăț, precum și a pensiunii “Casa mierii” din satul Răciula și atelierului meșteșugăresc “Casa Olarului Vasile Gonciar“ din satul Hoginești.

Scopul acestei activități a presupus cunoașterea patrimoniului obiectelor de cult a zonei turistice călărășene, familiarizarea cu istoria mănăstirilor ortodoxe construite în regiune, cu modul de viață, obiceiurile și tradițiile localnicilor, a menționat Larisa Grăjdeanu.

MĂNĂSTIREA RACIULA

Astfel, excursioniștii au vizitat complexul monahal Frumoasa: biserica de vară, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, și biserica de iarnă cu hramul “Sfânta Treime”. De asemenea, complexul monastic Răciula: biserica de vară cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, și biserica de iarnă cu hramul “Sfântul Nicolae”.

STUP TRANSPARENT

Oaspeții de la Telenești au intrat și la pensiunea “Casa mierii” din satul Răciula, un autentic muzeu de apicultură, situat între flori și stupi de albine. În această gospodărie poate fi observată munca albinelor întru-un stup de sticlă şi pot fi confecţionate diverse suvenire din ceară de albine.

Ulterior, vizitatorii s-au deplasat la complexul monastic Hârbovăț: biserica de vară cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, și biserica de iarnă cu hramul “ Adormirea Maicii Domnului”.

La  “Casa Olarlui “ din Hoginești teleneșenii au avut oportunitatea unică de a participa la o lecție de olărit, să admire expozitia obiectelor din ceramica și să cunsoacă istoria uneia dintre cele mai mari dinastii de olari din Republica Moldova.