×
Meniu

Angajații din sistemul medical urmează să ridice salarii mai mari

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, anunță majorarea salariilor în sistemul medical. Primele majorări ar putea avea loc chiar din lunile septembrie-octombrie curent. În primul rând, de plăți mai mari vor beneficia medicii care lucrează de gardă. Declarația a fost făcută de Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8, transmite IPN.

„Dacă reușim cu schimbarea pachetului legislativ, ar putea să fie din septembrie, dacă nu – cel târziu la 1 octombrie. O să începem să majorăm pe categorii. N-o să majorăm salariul așa cum s-a făcut până acum. Am luat exemplul altor țări. În momentul în care ai o sumă de bani, faci simulările ca să vezi pe cât îți ajunge plapuma și atunci când împarți la tot sistemul, unul primește 10 lei, altul 180 și toată lumea e nefericită”, spune ministra. Pentru ca majorarea să fie resimțită, Ala Nemerenco spune că trebuie aplicată o majorare pe categorii.

Potrivit sursei citate, primii care vor beneficia de majorări vor fi medicii care lucrează de gardă. „Va fi un număr foarte mare de oameni pentru că astăzi gărzile le fac cei care au nevoie de acești bani și îl câștigă cinstit. Gărzi fac acolo unde nu este suficient personal medical. Astfel, dacă o să mărim plata pentru o gardă – de patru ori – un singur serviciu de patru ori, va fi resimțit”, spune șefa Ministerului Sănătății. Ala Nemerenco afirmă că o gardă ar putea să coste, brut, sub o mie de lei.

În plus, ministra spune că următoarea etapă ar putea fi majorarea indemnizației unice pentru medicii și asistenții medicali care vor merge în zonele rurale și îndepărtate din țară până la 120 de mii pentru medici și până la 80 de mii pentru asistenți medicali. „Mai mult decât atât, voi opta pentru faptul ca nu doar cei care au învățat la buget să beneficieze de acești bani, dar și cei care au învățat la contract și vor să meargă în locurile anunțate de Ministerul Sănătății”, a menționat Ala Nemerenco.

Ministra consideră că medicii au fugit peste hotare nu doar din cauza salariului mic, dar și din cauza faptului că nu au avut nicio posibilitate de creștere profesională, deoarece toate funcțiile au fost împărțite după înțelegeri, au fost politizate la maxim. În plus, oamenii din sistem nu au avut posibilitatea să meargă peste hotare să învețe și să revină și lucrează în niște „condiții foarte urâte”.