×
Meniu

HIV/SIDA şi managementul investigațiilor de laborator

Administrația IMSP Spitalul Raional Telenești a organizat recent un seminar destinat asistentelor medicale, care activează în cadrul instituției. Acțiunea a inclus doua sesiuni instructiv-informative. Prima sesiune a avut genericul „Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției HIV ”, iar a doua s-a desfășurat cu tematica „Managementul probelor pentru investigații de laborator”.

ALIONA TAIETU

În cadrul primei sesiuni, moderată de Aliona Taietu, medic-infecționist, Secția Consultativă,  participantele au fost familiarizate cu metodele de aplicare a unor servicii medicale complete și eficiente, bazate pe dovezi, pentru a reduce transmiterea materno-fetală a virusului imunodeficienței umane.

LARISA GRAJDEANU

De asemenea, în cadrul comunicării a fost menționată importanța alegerii unei tactici corecte de conduită a gravidelor cu HIV, care depinde de cisrcumstanțele clinice specifice și preferințele pacientei. Potrivit moderatoarei, măsurile de prevenire și depistare la timp a diagnosticului HIV și un tratament adecvat imbunătășrsc seminificativ calitatea asistenței medicale, care duce la reducerea morbidității și mortalității asociate cu infecția SIDA.

Sesiunea a doua, întitulată  „Managementul probelor pentru investigații de laborator”, a fost moderată de Larisa Grajdeanu, șef Laboratorul Diagnostic Clinic. Caracterul acțiunii a fost unul informativ-instructiv, accentul fiind pus pe detaliile legate de respectarea  regulilor comune de pregătire pentru investigațiile de laborator, fiind notificată importanța etapelor de recoltare a probelor: o parte se recoltează pâna sau după conumul de alimente, iar alta ce nu depinde de regimul alimentar.

Poterivit sursei citate, testele de laborator se prelevează înainte de efectuarea investigațiilor radiologice, ultrasonografice, administrarea medicamentelor, preparatelor de contrast și izotopilor radioactivi.

În cadrul activității au fost, de asemenea, prezentate diverse cazuri clinice utile în practica asistentelor medicale.