×
Meniu

Conferință axată pe problemele practicilor moderne de transfuzie, desfășurată la Telenesti

Asistentele medicale din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești au participat astăzi, 6 octombrie, la o conferință, organizată de administrația instituției. Activitatea a inclus trei sesiuni instructiv-informative.

Genericul primei sesiuni a fost „Principiile practicilor moderne de transfuzie a componentelor preperatelor sanguine”, cea de-a doua s-a desfășurat cu tematica „Infarctul miocardic acut. Clinică. Diagnostic. Tratament”, iar sesiunea a treia – „Prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci. Evitarea achiziționării acestora din locurile neautorizate„.

ȘTEFAN GORI

În privința măsurilor de implementare a principiilor moderne de transfuzie, vicedirectul Ștefan Gori a specificat, în cadrul conferinței, organizarea la nivel înalt a serviciului transfuzional cu sistem de calitate în toate aspectele și investigarea sîngelui donat la HIV/SIDA, hepatitele virale, sifilis şi alţi agenţi infecţioşi.

LARISA LISNIC

De asemenea, în cadrul primei sesiuni, Larisa Lisnic, șefa Cabinetului de Transfuzii, a prezentat un amplu raport privind problemele legate de asigurarea inofensivităţii hemotransfuziilor şi sporirea eficacităţii tratamentului transfuzional și măsurile de implementare a principiilor moderne ale transfuziologiei.

LARISA GRAJDEANU

Larisa Grăjdeanu, șefa Laboratorului Clinic de Diagnostic, a vorbit în cadrul primei sesiuni despre  efectuarea corectă a probelor de compatibilitate a componentelor sanguine, precum și despre păstrarea şi transportarea corectă a sîngelui şi produselor de singe.

Cea de-a doua sesiune doua s-a desfășurat cu tematica „Infarctul miocardic acut. Clinică. Diagnostic. Tratament”. Sesiunea a fost moderată de Diana Ghercavi, medic cardiolog.

DIANA GHERCAVI

Potrivit moderatoarei, cel mai frecvent infarctul miocardic se produce prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom, care este un depozit de lipide și celule albe macrofage, în special, la nivelul peretelui arterial. De asemenea, un rol important aici il au ischemia – reducerea fluxului sangvin – și hipoxia netratate în timp util, ceea ce duce la moartea miocardului.

Diana Ghercavi s-a referit la simptomele clasice ale infarctului miocardic acut – durerea bruscă de piept, în mod specific răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului, dispneea, voma, palpitațiile, transpirațiile și neliniștea. În mod detaliat, doctorul a relatat despre problemele ce apar în stabilirea diagnosticului și tratamentului pacienților de acest fel.

În cadrul celei de-a treia sesiuni – „Prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci. Evitarea achiziționării acestora din locurile neautorizate„ – participanții au fost informați despre activitățile efectuate în cadrul instituției privind desfășurarea săptăminii naționale de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Astfel, în perioada dată în toate subdiviziunile instituției pacienților le-au fost distribuite pliante și brosuri și au avut loc lecții de iluminare sanitară la tematica respectivă.