×
Meniu

Indemnizațiile unice vor fi oferite  tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice într-o singură tranșă

Tinerii specialiști, angajați în instituții medico-sanitare publice raionale, din sate sau comune,  după absolvirea studiilor postuniversitare de rezidențiat și învățământului profesional tehnic, vor primi indemnizațiile unice într-o singură tranșă. O decizie în acest sens a fost luată recent de Cabinetul de miniștri.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sănătății, începând cu anul viitor, după șase luni de activitate, medicilor și farmaciștilor le va fi achitată integral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator – indemnizația de 96 de mii de lei.

În prezent, indemnizațiile debursate în trei rate egale, după expirarea primei luni de activitate și, ulterior, la finele fiecărui an de muncă, nu sunt motivante pentru tinerii specialiști deoarece de cele mai multe ori nu le acoperă cheltuielile de deplasare, cazare și alte necesități. În special medicii preferă să activeze în spitalele din municipiul Chișinău, în timp ce în instituțiile raionale, din sate sau comune se înregistrează deficit de personal medical.