×
Meniu

Doi teleneșteni s-au învrednicit de diplome, acordate de MSMPS pentru donare activă și continuă la salvarea de vieți prin donări voluntare

Circa 100 de locuitori ai raionului Teleneşti, printre care poliţişti, funcţionari publici și medici au donat sînge pe 24 iunie curent. Procedura de colectare a singelui s-a desfăşurat în Cabinetul de transfuzii a IMSP SR Teleneşti. Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei naționale de promovare a donării de sânge în rândul populației, desfășurată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în parteneriat cu Centrul Naţional de  Transfuzie a Sângelui şi autorităţile publice locale în perioada 25 mai-25 iunie curent. Mesajul evenimentului a fost de a îndemna populaţia să doneze voluntar sânge.

De menționat că din partea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale au fost înmânate diplome pentru donatorii voluntari și sistematici. Astfel, pentru donare activă și continuă la salvarea de vieți prin donări voluntare, de diplome de acest fel s-au învrednicit doi teleneșteni – Aurelia Rotari și Serghei Nateașin.

Directorul IMSP SR Telenești, Alexei Bivol spune că în perioda indicată în teritoriul raionului a avut loc informarea amplă a populației prin distribuirea materialelor informative cu tematica promovării donării de sânge voluntare și sistematice. Autoritățile medicale îndeamnă oamenii să devină donatori și să doneze sistematic sânge deoarece aceasta este cheia asigurării unei aprovizionări naționale sigure și suficiente pentru toți cei care au nevoie de transfuzii, a menţionat sursa citată.

Donarea de sînge este permisă numai persoanelor între 18 şi 60 de ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, femeilor în afara sarcinii sau a lauziei. De asemenea, au această permisiune cei care nu manifesta stări emoţionale exagerate, nu au consumat alcool sau o masa bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sînge minimum 60 de zile.

Potrivit datelor statistice, în raionul Teleneşti sunt înregistraţi aproximativ 1100 de donatori de singe, dintre care circa 90 la sută sunt voluntari.