×
Meniu

”Donarea de sînge act de solidaritate!”, la Telenești

În perioada 25 mai-30 iunie curent, în raionul Telenești se desfășoară lunarul de informare și promovare a donării voluntare de sânge cu genericul „Donarea de singe act de solidaritate! Donează sînge, salvează vieti!”. Actiunea face parte din cadrul Campaniei naționale de donare voluntară a singelui și componentelor sanguine cu celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sînge 14 iunie 2022, organizată de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS).

La Telenești donarea de sînge urmează să se desfășoare la 23 iunie curent. Procesul de colectare a sângelui se va efectua în conformitate cu normele impuse de situația epidemiologică în sănătate publică. Într-un comunicat de presă al CNTS se arată că cei mai activi cinci donatori urmează să fie menționați de Ministerul Sănătății și CNTS, iar cinci persoane care au donat cu regularitate singe – de Consiliul Raional.

Potrivit specialistilor, orice persoană care are între 18 şi 60 de ani şi nu suferă de maladii cronice sau acute poate să doneze sânge. La prima donare şi ulterior la celelalte donări este obligatoriu persoana să aibă la sine un act de identitate. Sunt necesare şi anumite reguli de respectat înaintea donării și în ajun: de a nu folosi alimentaţie copioasă şi bogată în grăsimi. Dar se va face accentul pe o alimentare bogată în proteine şi în vitamine. De asemenea, acesta recomandă să se consume mai mult lichid şi categoric să se excludă folosirea în ajun a băuturilor spirtoase. Se permite donarea sângelui o dată la două luni, iar plasmă – o dată la două săptămâni.

Datele statistice arată că circa 80 la sută dintre donatorii de sânge sunt bărbaţi, şi aproximativ 20 la sută sunt femei. Această diferență se explică prin faptul că femeile sunt implicate mai mult în activităţi casnice, grijă faţă de copii, sunt prinse în mult mai multe activităţi care nu întotdeauna le permit să găsească timp pentru a dona sânge.