×
Meniu

”Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, la Telenești

În perioada 25 mai-26 iunie, în raionul Telenești se desfășoară lunarul de informare și promovare a donării voluntare de sânge cu genericul „Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”.

La Telenești donarea de sînge va fi organizată la 24 iunie curent. Procesul de colectare a sângelui se va desfășura conform normelor impuse de starea de urgenţă în sănătate publică. Aceste norme prevăd ca la o colectare de sânge, în o zi de donare, să fie deserviţi nu mai mult de 50 de donatori pe parcursul a 5-6 ore, ceea ce ne-ar permite, în comun cu partenerii, cu medicii de familie din aceste localităţi, să dirijăm astfel fluxul ca aceste persoane să vină continuu şi să nu se găsească concomitent într-un număr mai mare de 10 persoane per oră la fiecare punct de colectare a sângelui.

Într-un comunicat de presă al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui se arată că orice persoană care are între 18 şi 60 de ani şi nu suferă de maladii cronice sau acute poate să doneze sânge. La prima donare şi ulterior la celelalte donări este obligatoriu persoana să aibă la sine un act de identitate. Sunt necesare şi anumite reguli de respectat înaintea donării și în ajun: de a nu folosi alimentaţie copioasă şi bogată în grăsimi. Dar se va face accentul pe o alimentare bogată în proteine şi în vitamine. De asemenea, acesta recomandă să se consume mai mult lichid şi categoric să se excludă folosirea în ajun a băuturilor spirtoase. Se permite donarea sângelui o dată la două luni, iar plasmă – o dată la două săptămâni.

Potrivit statisticienilor, circa 80 la sută dintre donatorii de sânge sunt bărbaţi, şi aproximativ 20 la sută sunt femei. Această diferență se explică prin faptul că femeile sunt implicate mai mult în activităţi casnice, grijă faţă de copii, sunt prinse în mult mai multe activităţi care nu întotdeauna le permit să găsească timp pentru a dona sânge, se mai arată în documentul citat.