×
Meniu

Fumătorii sînt de două ori mai predispuşi la pierderea vederii decît nefumătorii

Cercetătorii au descoperit că fumatul afectează ochii în aceeași măsură ca plămînii. Fumătorii sînt de două ori mai predispuşi la pierderea vederii decît nefumătorii. Și asta fiindcă substanţele chimice din fumul ţigărilor pot duce la apariția unor afecțiuni oculare.

După cum notează publicația noi.md, fumul de țigară conține substanțe chimice toxice care pot irita și afecta ochii. De exemplu, metale grele, precum plumbul şi cuprul,  se pot aduna la nivelul umorii ochiului şi pot provoca cataractă. De asemenea, fumatul poate agrava afecţiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sînge de la nivelul retinei. Fumătorii sînt de 3 ori mai predispuşi la dezvoltarea unei probleme corelate cu îmbătrînirea – degenerescenţă maculară – o afecțiune care afectează vederea centrală a unei persoane, ceea ce înseamnă că își pierde capacitatea de a vedea detalii. Și sînt de 16 ori mai multe șanse la fumători de a-și pierde vederea din cauza neuropatiei optice – pierderea bruscă a vederii din cauza întreruperii alimentării cu sînge la nivelul ochiului.

Un sondaj făcut pe 2006 adulţi a arătatv că 18% sînt conştienţi de efectul negativ al fumatului asupra vederii, iar 76% sînt conştienţi că tutunul poate provoca cancer. Asociaţia Optometriştilor spune că evitarea fumatului sau chiar încetarea lui reprezintă unul dintre cei mai buni paşi pentru protejarea vederii şi recomandă controale regulate. 17% din bărbaţi şi 13% din femei fumează în Marea Britanie, iar mai mult de jumătate din ei spun că vor să renunţe la ţigări.