×
Meniu

Începînd cu 2020, costul poliței de asigurare medicală nu va fi schimbat

Poliţa de asigurare medicală va costa 4.056 de lei şi după 1 ianuarie 2020. Cifra este prevăzută în proiectul bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

„Propunem păstrarea primelor de asigurare medicală în suma fixă care a fost determinată pentru anii 2014-2019”, a menţionat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit portalului publica.md, la anul viitor, vor fi menţinute şi reducerile pentru poliţa de asigurare medicală pentru anumite categorii de persoane. De exemplu, proprietarii de terenuri agricole, care vor cumpăra poliţa până în data de 31 martie inclusiv, vor beneficia de o reducere de 75 la sută. Persoanele fizice, care activează în comerţul cu amănuntul, vor beneficia de o reducere de 60%, iar şomerii vor putea cumpăra poliţa medicală cu 50% mai ieftin. Contribuția angajatorului și salariatului va rămâne aceeaşi – de nouă procente, câte 4,5 la sută pentru fiecare. Anul viitor, atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare în domeniul asigurării obligatorii în medicină vor fi de peste opt miliarde 380 de milioane de lei.

„Comparativ cu 2018, este prognozată majorarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală obligatorie cu un miliard 57 de milioane 362 mii lei, sau cu 14,4% şi a cheltuielilor cu 11,4 procente”, a subliniat Viorica Dumbrăveanu.

În 2020, cei mai mulţi bani din bugetul sănătăţii vor fi direcţionaţi către asistenţa medicală spitalicească, fiind alocate peste 4,2 miliarde de lei. Mai puţini bani vor merge la asistenţa medicală primară unde sunt prevăzute cheltuieli în mărime 2,2 miliarde de lei, iar pentru asistenţă medicală urgentă se vor aloca 706 milioane de lei.