×
Meniu

În raionul Telenești la evidență se află 96 de femei dianosticate cu cancer de col uterin

Pe parcursul anului trecut, trei femei din raionul Telenești au decedat de cancer de col uterin, iar altele cinci au fost depistate pozitiv cu această maladie. În comparație cu anul 2018, în raion s-a micșorat numărul persoanelor care suferă de această maladie cu 22 de cazuri înregistrate. Potrivit medicului-oncolog, Veaceslav Bahău, acum la evidență se află 96 de femei dianosticate cu cancer de col uterin.

În contextul campaniei de prevenire a cancerului de col uterin, desfășurată în Republica Moldova în luna ianuarie curent, IMSP Spitalul Raional Telenești a organizat o activitate care are drept scop  sensibilizarea societății privind importanța prevenirii, diagnosticului și tratamentului cancerului de col uterin, reducerea cazurilor de îmbolnăvire asociate cancerului de col uterin, prin promovarea screening-ului de col uterin și vaccinarea anti HPV. Pentru o informare detaliată, au fost utilizate materiale video și foto ce implică etapele de îmbolnăvire a cancerului de col uterin și măsurile de prevenire a maladiei.

De notat că tumorile de col uterin afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii. În Republica Moldova mortalitatea din cauza acestei maladii reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cel mamar.

Veaceslav Bahău a mai precizat că, în prezent, numărul total al bolnavilor de cancer care se află la evidență în raionul Telenești constituie 897 de cazuri, în scădere cu circa o sută de cazuri, comparativ cu anul trecut. Cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în raionul Telenești este cancerul de piele, urmat de cancerul rectal, al glandei mamare  și de col uterin. În anul 2019, în teritoriul raionului au fost notificate 169 de cazuri noi de îmbolnărivi cu cancer, numarul acestora fiind de asemenea în descreștere.