×
Meniu

Lot de ajutor umanitar, oferit de “Iceflower” din Germania

IMSP Spitalul Raional (SR) Telenești a beneficiat de un lot de ajutor umanitar, în sumă de cîteva mii de euro, acordat de Inițiativa pentru asistență tehnico-medicală “Iceflower” din orașul Hamburg, Germania. Lotul, compus din echipament medical, a fost oferit personal de liderii organizației Marie-Luise Verspohl și Nina Hammers.

Reprezentanții organizației din Hamburg nu sunt pentru prima oară la Telenești. Acum un an, în luna mai, “Iceflower” a acordat IMSP SR Telenești în calitate de ajutor umanitar echipament în valoare de circa 4500 de euro.

Marie-Luise Verspohl, medic-anesteziolog,  spune că Inițiativa pentru asistență tehnico-medicală a apărut pe la mijlocul anilor 90, cînd a început să se înrăutățească situația economică în țările fostei Uniuni Sovietice. “Iceflower”  este o organizație de voluntari din Hamburg, printre membrii căreia se numără medici, asistenți medicali, juriști și reprezentanți ai structurilor de urgență din localitate. Unitățile de transport, puse la dispoziție de mai mulți ani de Agenția Germană pentru Tehnică de Ajutor THW, sunt însoțite personal de membrii acesteia la destinatar, a spus sursa citată.

Noi colectăm echipament medical și tehnic de la spitalele din Hamburg, susține Nina Hammers, jurist. Acesta este pe deplin funcționabil, dar care riscă să fie lichidat datorită standardelor tehnice noi sau, pur și simplu, să se acumuleaze fără nici un rost  în depozite. Ajutoare umanitare din lotul respectiv, în valoare totală de circa 22 mii de euro, urmează să fie distribuite și altor opt insituții din Republica Moldova, a mai adăugat Nina Hammers.

În anul 2016 autoritățile germane au decernat Ninei Hammers și Marie-Luise Verspohl ordinul “Crucea Federală de Merit“. Acest ordin este singura distincție onorifică generală destinată să onoreze meritele avute în serviciul țării și în serviciul colectivității. Ordinul este atribuit cetățenilor germani și străini, recompensând meritele avute în domeniile social, intelectual, politic și economic.

De menționat că pe parcurusl celor circa 25 de ani de activitate Inițiativa pentru asistență tehnico-medicală “Iceflower” a transportat ajutoare umanitare în mai multe țări ex-sovietice, valoarea acestora cifrîndu-se la circa șapte milioane de euro.