×
Meniu

Noi măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19

În Republica Moldova intră în vigoare, de la 16 august curent, noi măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19. Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a impus purtarea măştilor în toate spaţiile închise şi în transportul public. Membrii comisiei au recomandat instituţiilor de stat şi celor private care au mai mult de 50 de angajaţi să împartă personalul în grupe cu program de activitate decalat cu cel puţin o oră pentru a evita aglomerarea în transportul public.

Potrivit CNESP, sunt impuse noi restricţii şi la frontieră: toţi cei care intră în ţară trebuie să prezinte certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schemă completă, un test negativ sau să deţină un certificat care demonstrează prezenţa anticorpilor. În caz contrar, sunt băgate 14 zile în carantină, regimul ce poate fi întrerupt după ziua a şaptea, dacă persoana efectuează un test, iar rezultatul este negativ.

Noi restricţii au fost impuse şi în incita aeroportului, unde vor avea acces doar cei care deţin un bilet de călătorie. De asemenea, barurile, cafenele, restaurantele, teatrele, muzeele, cinematografele, bibliotecile, zonele de agreement vor funcţiona la jumătate din capacitatea locurilor, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis. În acelaşi timp, responsabilii atrag atenţia că pentru depăşirea pandemiei, acoperirea vaccinală trebuie să ajungă la cel puţin 70 la sută din populaţie.