×
Meniu

Numarul persoanelor infectate cu HIV/SIDA, în creștere la Telenești

În raionul Telenești este în crestere numarul persoanelor infectate cu HIV/SIDA. Pe parcursul anului curent au fost notificate 16 cazuri noi de infestare cu aceasta maladie.

Potrivit Alionei Taetu, medic-infectionist, în raionul Telenești infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Acum în raion se află la evidență 185 de persoane cu HIV/SIDA, 171 dintre care sunt din localitățile rurale. Anul trecut, potrivit sursei citate în raionul Telenești au fost înregistrate 15 persoane infectate cu HIV/SIDA.

De notat că în raionul Telenești au avut loc mai multe activități de sensibilizare și informare a populației cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere SIDA, marcată anual la 1 decembrie. Acțiunile au drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV.

În Republica Moldova, infecția HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cu un sporit impact medical, social și economic. Potrivit specialiștilor, în țară sunt circa zece mii de persoane care își cunosc statutul pozitiv HIV/SIDA, dintre care 835 diagnosticate în anul 2022.