×
Meniu

OMS salută eforturile depuse de MSMPS în procesul de vaccinare a populației împotriva COVID-19

În ultimele șapte zile, peste 91.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în Republica Moldova, ceea ce înseamnă 631.346 de doze administrate în total și o rată de imunizare de 11,7%. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței de presă săptămânale, la care a participat și managerul Programului de imunizări și boli prevenibile prin vaccinare, Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Siddhartha Sankar Datta.

„Toate eforturile depuse de autoritățile din Republica Moldova privind vaccinarea populației sunt salutabile. Sunt impresionat de inovațiile aplicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în procesul de vaccinare a populației și eforturile de creștere a acceptabilității vaccinului. Cele mai recente dovezi arată în mod clar că vaccinurile funcționează cu adevărat, în întreaga lume. Doar cu ajutorul vaccinurilor, vom putea spune stop pandemiei”, a declarat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Siddhartha Sankar Datta.

Până în prezent, 82,8% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În total, au fost raportate 1.421 reacții adverse, dintre care 93,6% cu forme ușoare, 6,4% cu forme moderate.

„Zilnic, sunt administrate în jur de 20.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, se demonstrează capacitatea sistemului medical de a imuniza populația, precum și eforturile depuse în acest sens. În prezent, în toată țara, activează 535 de puncte de vaccinare care au în stoc doze suficiente pentru imunizarea cetățenilor. În total, Republica Moldova dispune de un stoc de peste 380.000 de doze de vaccin. Îndemnăm populația să se vaccineze împotriva virusului și să oprim împreună pandemia”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea.

Totodată, secretarul de stat a anunțat că 20.000 de doze de vaccin Sputnik-V urmează să fie distribuite proporțional Centrelor de vaccinare din țară.

„Stimați cetățeni, în perioada verii, avem o oportunitate excelentă de a ne vaccina împotriva COVID-19 în număr masiv. Avem doze de vaccin suficiente și de mai multe tipuri. E o ocazie foarte bună în contextul în care avem un număr mic de cazuri de COVID-19 înregistrate zilnic și putem merge la vaccinare în siguranță. La fel, e o oportunitate că în țară nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19, tulpina Delta. Vă rog, haideți să mergem la vaccinare. În Marea Britanie, aproape 50% din populație a fost vaccinată cu vaccinurile AstraZeneca și Pfizer și s-a demonstrat că eficiența a fost de peste 90% pentru a preveni spitalizarea și decesul persoanelor”, a menționat președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco

Republica Moldova a recepționat 1.096.790 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.