×
Meniu

Plan operativ de acțiuni în caz de apariție a cazurilor suspecte de infectare cu COVID-19

Administrația IMSP Spitalul Raional Telenești a anunțat regim de carantină și a elaborat un plan operativ de acțiuni în caz de apariție a cazurilor suspecte de infectare cu coronavirusul de tip nou (COVID-19).

Potrivit medicului epidemiolog, Larisa Grăjdeanu, acțiunile sunt intreprinse drept urmare a pandemiei anunțate de Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, vizitele rudelor au fost interzise, iar pacienții nu au voie să părăsească instituția medicală pînă la însănătoșire.

LARISA GRĂJDEANU

Larisa Grăjdeanu spune că planul operativ de acțiuni presupune izolarea imediată a pacienților cu suspecție la infecție; consultația urgentă a pacienților suspectați de către medicul infecționist sau epidemiolog; informarea imediată a administrației instituției despre suspecție la infecție cu COVID-19; recoltarea probelor primare pentru investigații virusologice, raportarea cazului suspect/confirmat de infecție cu coronavirusul de tip nou, formularul nr.058/e Centrului de Sănătate Publică Teritorială (Telefon de contact 0-258-2- 23- 38).

De asemenea, programul respectiv include acțiuni privind utilizarea echipamentului individual de protecție, depistarea activă a persoanelor care au fost în contact cu sursa de infecție, inclusiv revenite în țară din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19,  igienizarea mîinilor cu folosirea săpiunului lichid și substanțelor antiseptice, intensificarea măsurilor de dezinfecție și aerisirea încăperilor.

Un punct special în planul operativ de activități îl constituie instruirea lucrătorilor medicali și informarea permanentă a pacienților privind epidemiologia, clinica, complicațiile posibile, tratamentul și măsurile de profilaxie în caz de infecție cu coronavirusul de tip nou, a precizat sursa citată.