×
Meniu

Prevenire și Control a Infecțiilor, la SR Telenești

Asistentele medicale din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești au participat recent la un seminar instructiv-informativ, organizat în conformitate cu programul de activitate al instituției.

LARISA GRAJDEANU

Trainingul a inclus două sesiuni instructive-informative. Prima sesiune a avut genericul „Componentele de bază ale Programului de Prevenire și Control a Infecțiilor ”, iar cea de-a doua s-a desfășurat cu tematica „Securitatea și sănătatea în muncă”.

În cadrul primei sesiuni, moderată de Larisa Grăjdeanu, medic-epidemiolog, discuția a fost axată pe problemele implementării programului de supraveghere epidemiologică şi control al infecţiilor, revizuirea şi armonizarea actelor normative în problema acestora, conform cerinţelor internaţionale.

De asemenea, a fost discutată problema prevenirea transmiterii agenţilor infecţioşi care se bazează pe respectarea igienei spitaliceşti şi a personalului medical,  instruirea angajaţilor privind aplicarea precauţiunilor standard-universale, consilierea şi testarea;  vaccinarea şi tratarea persoanelor cu risc.

AURICA MEREAN

Un accent aparte a fost pus pe implementarea programelor de securitate a injecţiilor,  asigurarea dezinfecţiei şi sterilizării instrumentarului medica și;  neutralizarea deşeurilor medicale.

 

Sesiunea a doua, „Securitatea și sănătatea în muncă (SSM)”, a fost prezentată de Aurica Merean, inspector SSM în cadrul IMSP SR Telenesti.

În cadrul sesiunii participanții au fost familiarizati cu noțiunile de bază ale securității și sănătății în muncă, problemele organizatorico-juridice, obligațiile și drepturilor angajaților, responsabilitatea pentru încălcarea legii și altor acte normative de securitate și sănătate în muncă.