×
Meniu

Să alegem calea spre o inimă sănătoasă, la Telenești

Asistentele medicale din cadrul IMSP Spitalul raional Telenești au participat astăzi, 27 septembrie, la un seminar, organizat de administrația instituției cu prilejul Zilei Mondiale de combatere a maladiilor cardiovasculare. În cadrul primei sesiuni a activității, moderată de Ana Patrașco, asistenta medicală principală, cele 50 de participante au fost familiarizate cu noțiuni generale, dar și cu detalii legate de problemele ce apar pe parcursul diagnosticării și tratării maladiilor cardiovasculare.

ANA PATRASCO

Potrivit sursei citate, Ziua mondială, marcată în acest an pe 29 septembrie cu genericul ““, are drept scop de a informa populația despre pericolul maladiilor cadriovasculare și de a promova măsurile de prevenire pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.

DIANA GHERCAVI

Sesiunea a doua, întitulată „Angor pectoral. Diagnostic si tratament”,  a fost prezentată de cardiologul Diana Ghercavii. În cadrul sesiunii au fost puse în discuție probleme legate de cauzele apariției durerii toracice ce poate iradia spre gît, maxilarul inferior sau braîe, consecință a unei proaste irigări a inimii. Potrivit Dianei Ghercavii angorul este o afectiune frecventă în țările dezvoltate, unde reprezintă una dintre principalele probleme ale sănătății publice, și se explică prin îngustarea anormală a uneia sau mai multor artere ale inimii. În majoritatea cazurilor de angor stabil cronic și de angor instabil, aceste diminuari de calibru se manifestă în cursul efortului, cînd necesitățile cardiace de oxigen sunt crescute.

Combaterea bolilor cardiovasculare reprezintă pentru Republica Moldova o problemă atit medicală, cît șI socio-economică, întrucit acestea se plasează constant pe primul loc printer cauzele de deces a populației, deținind circa 57 la sută din mortalitatea totală pe parcurul ultimilor zece ani.