×
Meniu

Curs instructiv pentru echipa responsabilă de organizarea procesului de imunizare cu Pfizer/BioNTech

În cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești zilele acestea urmează să fie vaccinați anti-coronavirus 56 de angajați cu Pfizer/BioNTech. Vaccinul face parte din lotul recepționat pe 19 martie, prin intermediul platformei COVAX. Cu aceste doze vor fi vaccinați lucrătorii medicali, dar și alte categorii de persoane incluse în prima etapă de vaccinare. MSMPS a semnat deja dispoziția privind distribuirea a 12.282 doze de vaccin Pfizer/BioNTech către Centrele de Sănătate Publice teritoriale.

De notat că pentru echipele responsabile de organizarea procesului de vaccinare, specialiști din cadrul instituțiilor de asistență medicală primară, spitalicească, centrelor de sănătate publică, reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, pe 22 martie curent a fost organizat un seminar de instruire suplimentar privind vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul  Pfizer/BioNTech,  condițiile de păstrare și administrare a vaccinului.

Potrivit uniui comunicat al MSMPS, vaccinul Pfizer/BioNTech necesită condiții speciale de păstrare la o temperatură foarte scăzută (-60°C până la -90°C). După un proces controlat de ajustare a temperaturii acest vaccin poate fi transferat și depozitat la temperatura normală a frigiderului (+2°C până la +8°C), păstrându-și în același timp eficacitatea pentru o perioadă maximă de 120 ore, iar în cazul în care a fost extrasă cel puțin o doză din flacon, acesta se va utiliza în maxim 6 ore. Fiecare persoană va fi imunizată cu două doze de vaccin, administrate la un interval de 21 zile. Toate persoanele vaccinate vor fi înregistrate în registrul electronic de vaccinare COVID-19.

Reamintim că la începutul lunii curente în cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești au fost imunizați anti-COVID-19  lucrătorii medicali din prima linie. Astfel, au fost vaccinate cu Astra Zeneca 110 persoane, angajați ai secțiilor COVID-19, Anestezie și Terapie Intensivă, precum și ai secțiilor Internare, Chirurgie Generală și Boli Interne.