×
Meniu

Săptămîna globală de prevenire a bolilor netransmisibile, la Telenești

În perioada 5-11 septembrie curent, în cadrul IMSP SR Telenești au fost organizate un șir de activități privind „Săptămîna Globală de prevenire a bolilor netransmisibile (BNT)”.

Astfel, în cadrul întrunirilor a fost discutată problema informării și sensibilizării participanților privind prevenirea și reducerea factorilor de risc comportamentali, diagnosticul precoce, autocontrolul și tratamentul eficient al BNT. În special, a fost pus accentul pe creșterea gradului de conștientizare privind BNT și pe necesitatea finanțării  urgente a sistemului de sănătate în prevenirea, depistarea și tratarea BNT.

În acest an „Săptămîna Globală de prevenire a BNT” este la cea de-a cincea ediție și a avut genericul ”Investiți pentru a proteja”. Acțiunile au fost desfășurate  în conformitate cu inițiativa Alianței Globale pentru prevenirea bolilor netransmisibile, dispoziția ANSP din 29.08.2022 și în temeiul Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea MS aprobat prin horărîre guvernamentală.

De notat că începând cu anul 2020 campania Săptămâna Globală de Acțiune pentru prevenirea BNT se concentrează pe elementele de forță precum: responsabilitatea, investiția, implicarea comunitară și îngrijirea, pentru a face față tuturor provocărilor în reducerea ratei mortalității premature cauzate de BNT și promovarea sănătății mintale și a bunăstării până în anul 2030.