×
Meniu

Strategii pentru dezvoltarea sistemului de sănătate

Criteriile după care au fost evaluate cele 34 de spitale raionale în cadrul investigațiilor efectuate de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (CPAS) sunt, de fapt, strategiile după care trebuie să se dezvolte sistemul de sănătate din Republica Moldova, susține directorul Insituției Medico-Sanitare Publice  Spitalul raional  (IMSP SR) Teleneşti, Alexei Bivol.

Studiul respectiv asigură accesul la o bază importantă de date. Astfel, au fost iniţial identificate prioritățile privind retehnologizarea şi modernizarea instituţiei, mai întîi fiind procurat  aparatajul radiologic care la Teleneşti era lipsă, or, cel vechi, de 40 de ani, avea defecţiuni şi era periculos pentru personal şi pacienţi. Apoi am concentrat atenţia  asupra problemei utilizării deşeurilor medicale. Acum avem contracte de procesare a deşeurilor cu 30 de instituţii medicale. Ulterior, a fost achiziţionat echipament pentru diagnosticarea şi tratarea hemoragiilor gastrice, instrumentar special destinat intervențiilor chirurgicale pe oase. De asemenea, au fost  procurate două autoclave, la un preţ de 100 de mii de lei fiecare, pentru sterilizarea materialului chirurgical, astfel fiind minimalizat substanţial riscul de infectare a bolnavului, spune Alexei Bivol.

Începînd cu 2009 şi până în prezent Consiliul raional Telenești, fondatorul instituţiei,  a investit mijloace importante în domeniul sănătăţii. Imaginea instituției s-a schimbat radical după reparațiile efectuate concomitent  cu instalarea colectoarelor solare pentru încălzirea apei. Dar un merit aparte în toate aceste performanţe îl are directorul Alexei Bivol, care s-a implicat în implementarea unui şir de proiecte, care au inclus activitaţi de reutilare şi reparaţie a instituţiei. Performanţele înregistrate de IMSP SR Telenești au fost obţinute și în rezultatul implicării întregii echipe a spitalului în acest proces. Apropo, cheltuielile pentru gestiunea instituţiei scad pe an ce trece datorită eficienţei proiectelor implementate în cadrul acesteia.

De notat că IMSP SR Telenești s-a plasat pe primul loc în topul spitalelor raionale din Republica Moldova, în conformitate cu rezultatele evaluării efectuate la finele anului trecut de CPAS. Cercetarea datelor a avut o durata de cinci luni, în alte două luni fiind efectuate verificări pentru excluderea greşelilor. Studiul presupune stabilirea direcţiilor prioritare privind  îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate de un spital. În acelaşi timp, clasamentul oferă populaţiei posibilitatea de a aprecia la justa valoare spitalul din localitate, comparativ cu alte instituţii medicale cu acelaşi statut.