×
Meniu

Subiecte importante de sănătate publică, în atenția administrației Spitalului raional

În fiecare an, la 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății cu scopul de a atrage atenția asupra unor subiecte de sănătate publică care prezintă un motiv de îngrijorare pentru Organizația Mondială a Sănătății și pentru întreaga lume. Poluarea aerului, apa contaminată, riscurile asociate cu anumite substanțe chimice periculoase și impactul negativ al schimbărilor climatice sunt doar câteva dintre cele mai mari amenințări din mediul înconjurător la adresa sănătății publice din regiunea europeană.

Sub sloganul, Planeta noastră – sănătatea noastră, anul acesta se trage un semnal de alarmă cu privire la impactul poluării aerului, apei și hranei asupra sănătății.

IMSP SR Telenești susține inițiativele și măsurile orientate pentru reducerea impactului acestor probleme asupra populației  prin desfășurarea activităților creative și educative pentru sănătate – distribuirea pliantelor, broșurilor, precum și desfășurarea lecțiilor tematice – ce au drept scop sensibilizarea populației în acest sens.

Potrivit OMS anual, peste 13 milioane de decese la nivel global sunt provocate de calitatea mediului de viață și înconjurător, care pot fi evitate. Astfel, conform datelor publicate în această săptămână de către OMS, circa 99% din oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili.

În general, poluarea aerului ucide circa 7 milioane de oameni anual la nivel global sau 13 în fiecare minut prin apariția cancerului pulmonar, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.Transportul produce aproximativ 20% din emisiile globale de carbon, iar sistemele de producere, ambalare și distribuire a alimentelor generează o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. În Republica Moldova se estimează că 15% din decese sunt cauzate de consumul produselor din tutun (peste 6000 persoane anual) și 11% din cauza aerului poluat (circa 4500 persoane anual), fapt ce ne impune să adoptăm măsuri ferme pentru reducerea impactului acestor factori.