×
Meniu

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi gata în 2020

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi gata până la sfârșitul anului curent, a declarat recent șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut solidaritate și angajament politic de către toți liderii pentru a asigura distribuția egală a vaccinurilor atunci când acestea vor fi disponibile, scrie Reuters, transmite pro.tv.

„Vom avea nevoie de vaccinuri și există speranța că până la sfârșitul acestui an vom avea un vaccin. Există speranță”, a spus Tedros în remarcile finale adresate Comitetului Executiv al OMS, fără a detalia. Nouă vaccinuri experimentale sunt în curs de elaborare în instalația globală de vaccinare COVAX a OMS, care își propune să distribuie 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Reuniunea de două zile a consiliului de administrație, care a examinat răspunsul global la pandemie, a primit apeluri din partea unor țări, printre care Germania, Marea Britanie și Australia, pentru reforme de consolidare a OMS.

Trei grupuri independente care au analizat performanțele OMS, inclusiv regulamentele sale internaționale din 2005 privind sănătatea – care stabilesc orientări privind restricțiile comerciale și de călătorie impuse în timpul urgențelor de sănătate – au oferit actualizări cu privire la activitatea lor.

Grupul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie, condus de fostul prim-ministru neozeelandez Helen Clark și fostul președinte liberian Ellen Johnson Sirleaf, s-a întâlnit pentru prima dată luna trecută.

“Sperăm să obținem lecțiile reale pe care le putem implementa și să împiedicăm să se întâmple același lucru”, a spus Tedros. „Dar aș vrea să vă asigur că OMS este gata să învețe din acest lucru și să schimbe această organizație”.

„În timpul transformării noastre am promis acest lucru, am promis să păstrăm schimbarea ca o constantă”, a spus el, referindu-se la programul său de când a preluat conducerea OMS, în 2017.