×
Meniu

Viitorii asistenți medicali, implicați activ în cadrul unei acțiuni anti-fumat

Astăzi, 31 mai, în cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Raional (IMSP SR) Telenești a fost organizată o acțiune anti-fumat, care a avut drept scop atenționarea cetățenilor asupra pericolului fumatului pentru sănătate.

Activitatea s-a desfășurat cu implicarea activă a elevilor Colegiului de medicină din Orhei, care efectuează stagiul practic în cadrul IMSP SR Telenești. Înarmați cu pliante și desene tematice, elevii, însoțiti de asistenta șefă și asistente superioare din secții, au distribuit persoanelor internate în spital și vizitatorilor material cu conținut anti-fumat. Participanții la acțiune au discutat cu pacienții despre pericolul pentru sănătate pe care îl reprezintă fumatul, fiind instruiţi la capitolul promovarea modului sănătos de viaţa. De asemenea, în toate subdiviziunile IMSP SR Teleneşti au fost puse la dispoziţia pacienților informaţii privind daunele pe care îl aduce sănătății tabagismul.

”Intenția noastră constă în atragerea atenției fumătorilor asupra pericolului la care se expun atunci când recurg la țigări. Cred că este important să facem alegeri benefice pentru noi, să spunem nu fumatului și să acordăm prioritate sănătății”, spune asistenta șefă, Ana Patrașco.

De asemenea, astăzi  în orașul Telenești urmează să fie organizate discuţii publice şi individuale, seminare și convorbiri privind prevenirea bolilor respitorii cauzate de fumat, importanța renunțării la fumat și protecția împotriva expunerii la fumul de tutun.

În anul 2016, în Republica Moldova a intrat în vigoare legea anti-fumat.  Potrivit documentului, fumatul este interzis în piețe, transportul public, inclusiv în taxiuri, stațiile de așteptare, în parcurile de distracție, pe terenurile de joacă, pe stadioane și chiar în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul evenimentelor.