×
Meniu

Violenţa asupra medicilor şi a lucrătorilor medicali va fi sancţionată

Violenţa asupra medicilor şi a lucrătorilor medicali, aflaţi în exerciţiul funcţiunii, va fi sancţionată. Comisia juridică, numiri şi imunităţi va propune plenului Parlamentului aprobarea unei iniţiative legislative de modificare şi completare a Codului Penal şi Codului Contravenţional, notează stiri.md.

Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale ale acestora în exerciţiul funcţiunii, va fi sancţionată cu amendă de până la 1.250 de lei, aplicată persoanei fizice. Iar ultragierea, însoţită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, va fi sancţionată cu amenzi de până la 7.500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Urmează a fi completat Codul Penal cu definiţii ale medicului şi lucrătorului medical. Astfel, medic este persoana care întruneşte condiţiile stabilite în Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic, inclusiv medicul rezident. Totodată, lucrător medical este orice altă persoană, cu excepţia medicului, care are studii medicale şi calitatea de angajat al unei instituţii medicale publice sau private şi care prestează servicii de sănătate populaţiei, definite prin Legea cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului.

”În urma analizei legislaţiei penale şi contravenţionale în ceea ce priveşte faptele sancţionate de lege, comise împotriva medicilor şi lucrătorilor medicali, au fost constatate mai multe lacune şi elemente de inechitate. Proiectul propune armonizarea şi ajustarea prevederilor legale la principiile de claritate şi previzibilitate a normei penale, precum şi asigurarea unei protecţii adecvate a medicilor şi lucrătorilor medicale”, se menţionează în nota informativă a proiectului. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.