×
Meniu

Volumul de mijloace financiare alocate pentru medicamente compensate, în creştere

Peste trei milioane de rețete de medicamente compensate au fost eliberate pacienților, de la începutul anului.

Volumul de mijloace financiare alocate, în primul semestru 2019, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru medicamente compensate, a fost de aproape 319 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 46 de milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Agora. Md, în primele șase luni ale anului curent au fost prescrise şi achitate peste trei milioane de reţete, cu aproape 230 de mii mai mult faţă de perioada similară din 2018.

Această creștere se explică în special prin introducerea din februarie 2019 a medicamentelor oferite în mod gratuit din lista celor compensate parţial din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

În structura cheltuielilor pentru medicamente compensate, cea mai mare pondere revine în primul semestru 2019 preparatelor administrate în tratamentul de durată, şi anume în cazul maladiilor cardiovasculare şi diabetului zaharat.

Pentru anul 2019, la compartimentul medicamente compensate au fost planificate în jur de 596 de milioane de lei. Lista medicamentelor compensate cuprinde în prezent 148 de denumiri comune internaţionale