×
Meniu

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat

Deviza campaniei din 2023 a Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este „CUNOSCÂNDU-ŢI RISCUL, ŞTII RĂSPUNSUL” cu referire la riscurile apariţiei diabetului zaharat de tip 2 sau a complicaţiilor acestei boli. Potrivit paginii Organizaţiei Naţiunilor Unite, 1 din 10 adulţi la nivel global are diabet, peste 90% din cei bolnavi au diabet de tip 2. Aproape jumătate din cazuri nu sunt încă diagnosticate. În multe cazuri, diabetul de tip 2 şi complicaţiile acestuia pot fi prevenite prin adoptarea şi menţinerea unor obiceiuri sănătoase. Este important să cunoaştem riscurile bolii şi ce trebuie să facem pentru a putea preveni sau pentru a obţine o diagnosticare precoce şi un tratament în timp util.
Prevenirea diabetului de tip 2 şi a complicaţiilor asociate acestei forme de diabet a fost punctul central al manifestărilor organizate cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat în IMSP SR Telenești.
Evenimentele desfăşurate în această zi includ: investigarea tuturor pacienților cu scop profilactic la glicemie ,conferinţe, ateliere şi seminarii pentru profesioniştii din domeniu.

De asemenea, sunt distribuite materiale informative pentru a încuraja pacienții în efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii şi nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.