×
Meniu

Ziua profesională a lucrătorului medical și a farmacistului, marcată la Teleneşti

Instituţia Medico Sanitară Publică Spitalul Raional (IMSP SR) Teleneşti a marcat recent „Ziua profesională a lucrătorului medical și a farmacistului”, printr-o festivitate solemnă, care s-a desfăşurat în incinta Căminului Cultural din localitate. Activitatea a fost organizată de instituţiile medico-sanitare publice din localitate şi Biroul executiv al organizaţiei sindicale raionale “Sănătatea”, în parteneriat cu Consiliul Raional. La festivitate au participat lucrători medicali, farmaciști și functionari de la diverse instituții din teritoriul raionului Teleneşti. În calitate de oaspeți au participat Diana Manoli, președintele raionului, Sergiu Lazăr, secretar al Consiliului Raional,  şi Alina Pascaru, şef Direcţia Raională Educaţie. Acțiunea a fost moderată de Larisa Grăjdeanu, președintele Biroului executiv al organizaţiei sindicale “Sănătatea”.

DIANA MANOLI

Președintele raionului Teleneşti, Diana Manoli, a adresat lucrătorilor medicali un mesaj de felicitare şi le-a mulțumit acestora pentru că dedică viață exercitării celei mai nobile profesii, ghidându-se de obligația supremă vizată în jurământul lui Hippocrate. Preşedintele raionului şi-a exprimat respectul și recunoștința pentru toți lucrătorii medicali din sistemul de sănătate, pentru farmaciști, dorindu-le să fie mereu plini de energie, cutezanță, răbdare și tenacitate. În semn de apreciere, președintele Diana Manoli le-a înmânat diplome și flori unui şir de lucrători medicali din raion.

ALEXEI BIVOL

În discursul său, directorul IMSP SR, Alexei Bivol, a felicitat personalul medical al raionului, exprimîndu-şi recunostinţa faţă de sacrificiul şi perseverenţa colegilor. Ziua lucrătorului medical este marcată în majoritatea ţărilor lumii, deşi nu are aceeaşi dată şi semnificaţie. La noi, sărbatoarea a început să fie marcată din anul 1980. Cu toate că unitatea de stat care a instituit această sarbatoare nu mai există, ea a rămas o tradiţie. În primul rind, această zi există pentru a sublinia importanţa personalului medical pentru fiecare dintre noi, de la naştere şi pînă la finele vieţii, în cele mai dificile momente ale acesteia, ei fiind permanent de gardă în serviciul sănătăţii. În al doilea rind, pentru a acorda un omagiu tuturor lucrătorilor medicali care, în ciuda unui conflict permanent între viaţa profesională şi personală pe care îl îndură în fiecare zi, au reuşit să susţină un sistem medical eficient şi performant. De asemenea, este o ocazie pentru a marca realizările pe care am reuşit să le obţinem. Am speranţa că eforturile pe care le depunem pentru a rezolva problemele din domeniu vor fi susţinute de către autorităţi si persoanele competente şi îmi exprim recunostinţa în avans pentru ajutorul de care o să beneficiem. Vreau să le urez sănătate tuturor celor care o protejează, pentru că de ei depinde sănătatea celorlalţi, a concluzionat Alexei Bivol.

În cadrul festivităţii a avut loc ceremonia “Lansarea în profesie”, care presupune înmînarea trofeului medical tradiţional de către cei consacraţi în domeniu reprezentanţilor generaţiei tinere de medici şi asistenţi medicali. Partea festivă a evenimentului a culminat cu evoluția pe scena a interpretei Adriana Ochişanu.

În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical și a farmacistului este marcată în fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie. Sărbătoarea a fost instituită prin decret prezidenţial în anul 1994.